Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill Hanne Kringstad, jaktvårdskonsulent och Ulf Berg, ordförande för Svenska Jägareförbundet komma till rätta med den minskade älgstammen. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Kalvjakten ska styra” – så vill Svenska Jägareförbundet få upp älgstammen

Uppdaterad
Publicerad

Snart inleds årets septemberjakt på älg, men antalet älgar som får skjutas har minskat på grund av en försvagad älgstam.

Nu vill Svenska Jägareförbundet att jägarna ska göra sin del för att få upp älgstammen.

– Jägarna måste se till att de skjuter rätt älg, det är kalvjakten som ska styra, säger Ulf Berg som är ordförande på Svenska Jägareförbundet i Dalarna.

Den svenska älgstammen har minskat de senaste tio åren. I till exempel Idre och Särna fick älgjägarna skjuta över 600 djur för tre år sen. I år är det helt stopp för jakt på vuxna djur och endast 120 kalvar får skjutas av de 140 jaktlagen där.

Jägareförbundet anser att en av de stora orsakerna till att älgstammen minskat är att de stora skogsbolagen har drivit på en för stor avskjutning för att minska betesskadorna.

”Livskraftiga skogar utan betesskador”

Sveaskog, en av Dalarnas stora skogsägare, skriver till SVT Dalarna att de förvaltningsplaner som är framtagna har som generellt mål att sänka betesskador.

Sveaskogs presschef Nadia Jaber skriver i ett mail:

”Att öka antalet älgar går relativt fort genom åtgärder som främjar en ökad tillväxt, exempelvis minskad avskjutning av vuxna hondjur. Sveaskogs mål är inte att ha en låg älgstam utan att ha livskraftiga skogar utan betesskador.”

Satsar på utbildning

Jägareförbundet ser också sin del i det hela och kommer nu bland annat att satsa på utbildningar.

– Vi har lärt oss av det här läget vi har hamnat i och därför satsar vi nu på utbildning av våra representanter i älgförvaltningsgrupperna, säger Ulf Berg och fortsätter:

– Vi ska också vårda stammen och se till att bli jämbördiga med markägarna. Att komma tillbaka till en samsyn tror jag är den enda långsiktiga vägen fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.