Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det man möjligen skulle kunna göra är att avregistrera ett område” – hör chefen på viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna om möjliga sanktioner. Foto: SVT

Efter larm om för många skjutna älgar – nu utreds framtida jaktförbud

Publicerad

Skogsbolaget Stora Enso går emot länsstyrelsens beslut om hur många älgar som får skjutas i minst två älgjaktsområden i Dalarna. Nu utreder Länsstyrelsen Dalarna vilka konsekvenser det här kan få för framtida jakt i områdena.

I fredags slog Jägareförbundet larm och uppmanade jaktlagen i Säfsen-Nås och Hyttorna att bojkotta älgjakten i protest mot att skogsbolaget Stora Enso skjutit fler älgar än vad länsstyrelsen beslutat om. 

Enligt viltvårdskonsulenten Hanne Kringstad på Jägareförbundet ställde flera jaktlag in älgjakten i helgen, medan andra var ute och jagade. 

I videon: Hör Länsstyrelsens Caroline Dickson om vad som kan ske när skogsbolag inte följer myndighetens beslut.

Stora Enso: ”Felaktigt beslut”

Stora Enso, som har avböjt att medverka i en inspelad intervju, menar att länsstyrelsen tagit ett felaktigt beslut. Tobias Hjortstråle, viltförvaltningschef på Stora Enso, skriver till SVT Dalarna att man skickat in sitt avskjutningsmål till länsstyrelsen under sommaren och när länsstyrelsen inte tagit beslut i frågan vid älgjaktens start har man utgått från att det egna förslaget gällde.

”Det är beklagligt att Länsstyrelsen inte fattar beslut om älgskötselplaner innan jakten börjar, så att älgskötselområden slipper att gissa [...]Stora Enso kommer att överklaga beslutet, därmed vinner det inte laga kraft förrän det har prövats av Naturvårdsverket.”

Älgförvaltning i dalarna

  • Länet är indelat i älgförvaltningsområden för en långsiktig och hållbar förvaltning av älgstammen.
  • Förvaltningsområdena är i sin tur indelade i olika typer av jaktområden.
  • I Dalarnas län finns 16 älgförvaltningsområden med storlekar från 54 000 till 410 000 hektar.
  • Länsstyrelsen ansvarar för att godkänna älgförvaltningsplaner och för att fastställa älgskötselplaner.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.