Foto: SVT

Försvarsadvokaten: ”Han har fruktat för sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen framförs de slutliga anförandena i den uppmärksammade rättegången mot en 25-årig norrman där en 20-årig man knivhöggs till döds efter en misslyckad narkotikaaffär på Morö Backe i Skellefteå.

– Han har haft rätt att freda sig, menar 25-åringens försvarsadvokat.

Vid tio återupptogs hovrättsförhandlingarna i rättegången om Morö Backe-fallet efter att en 20-åring avled av flera knivhugg i en misslyckad knarkaffär. Den misstänkte 25-åringen och hans advokat har närvarat i förhandlingarna enbart genom videolänk. 25-åringen har inte vid något tillfälle under rättegångsförhandlingarna synts till i bild, enbart hans advokat.

Läs även: Anhöriga går vidare utan åklagaren

Dramat på Morö Backe

”Uppenbart att det finns uppsåt”

Målsägandebiträde Fredrik Björk menar i slutanförandet att samma bevisning presenterats för såväl tingsrätt som Hovrätt.

– Den enda person som inte lämnat felaktiga uppgifter eller ändrat sig är den som inte kunnat det, det vill säga den avlidne, säger Fredrik Björk som företräder den döde 20-åringens familj.

Den avlidne mannens advokat beskriver i sitt slutförande hur 25-åringen besinningslöst hugger mot 20-åringen, och hur han tvingas backa till följd av huggen. Enligt advokaten tror den avlidnes sällskap att han först får motta slag, men inser snart att han blivit huggen med en kniv.

– Det är uppenbart att det finns uppsåt att tillfoga den avlidne livshotande skador, menar Fredrik Björk.

Läs även: Höjd säkerhet i rättegången för Morö Backe-fallet

Menar att mannen bör dömas för mord

Den döde 20-åringens målsägandebiträde tog upp skadan på den misstänkte 25-åringens finger och hävdar att 25-åringen råkat hugga sig själv med vänster hand samtidigt som han höll om och högg den avlidne i ryggen.

– Han är skuren på höger hands pekfinger, på ovansidan. En mycket ovanlig skada, säger Fredrik Björk i rättssalen.

Björk avslutar sedan med att säga att den norske 25-åringen ska dömas för mord.

– Advokaten trycker på att den avlidne inte haft med sig någon av de tre knivar som varit med på platsen och att den avlidnes DNA fanns inte på någon kniv, berättar SVT:s reporter Adam Timander från rättssalen.

Medger att 25-åringen ändrat sin berättelse

25-åringens försvarsadvokaten Jens Nyström ifrågasätter dock målsägandebiträdets sätt att ställa bortom rimligt tvivel att 25-åringen ska ha gjort sig skyldig till mord.

– Samtliga på den här platsen har varit påverkade av narkotika och alkohol. Men i och med att 25-åringen kört åtta mil utan problem menar jag att hans påverkasgrad inte kan ha varit särskilt stor, säger Nyström som medger att 25-åringen till en början lämnade oriktiga uppgifter.

– Det på grund av att han var fullt medicinerad, rädd, panikslagen och i ett annat land där han inte känner till reglerna. Men han ändrade uppgifterna inom en vecka. Han har inte ändrat sin berättelse i väsentliga avseenden, säger Jens Nyström.

– Angående att den avlidnes DNA inte finns på kniven; är det ens utrett om den avlidne hade handskar på sig eller inte, frågar Jens Nyström som menar att det inte blivit fastslaget eller motbevisats att den avlidne hållit i kniven när han angrep 25-åringen i bilen.

Läs även: Rättsfallet kan ta oväntad vändning

”Han har varit mycket rädd och fruktat för sitt liv”

Reporter Adam Timander berättar att försvarsadvokaten lagt mycket tid på att hävda att den avlidne visst kan ha haft kniv, trots att den avlidnes vänner som var med på platsen vittnat om att han inte haft det, och att den avlidnes DNA inte funnits på någon kniv. Det menar försvarsadvokat Jens Nyström.

– Den skriftliga och den tekniska bevisningen ger stöd för 25-åringens berättelse, inte de andras. Han har haft rätt att freda sig, säger Nyström och fortsätter:

– Han har varit mycket rädd och fruktat för sitt liv.

När de båda advokaterna avslutat sina anföranden fick 25-åringen lägga till något om han ville, men avböjde över videolänken. Det var också den enda gången han sagt något under hovrättsförhandlingarna.

Den döde 20-åringens pappa uttryckte besvikelse över hur rättsfallet har hanterats av åklagaren.

– Han har inte skött sitt jobb, säger han till SVT:s reporter Adam Timander efter advokaternas avslutat sina anföranden.

– Vi är väldigt upprörda.

Domen i rättsmålet kommer den 26 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet