Polisen säkrar spår på brottsplatsen Foto: SVT.

Sista dagen i rättegången om Morö Backe-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds den sista rättegångsdagen den ovanliga rättegången om en 20-årig mans död efter en misslyckad knarkaffär på Morö Backe, och SVT finns på plats under slutförhandlingarna.

En narkotikaaffär på Morö Backe i Skellefteå gick snett, och en 20-årig man avled i tumultet som skedde den 9 oktober förra året till följd av flera knivhugg. En 25-åring norsk medborgare som misstänktes för mord friades i tingsrätten med hänvisning till nödvärn, men den avlidne mannens föräldrar har drivit vidare rättsfallet, utan åklagare, till Hovrätten. Idag hålls slutförhandlingarna i det ovanliga rättsfallet.

På tisdagen hölls de första förhandlingarna där den anklagade fanns med på videolänk tillsammans med sin advokat, det eftersom den misstänkte 25-åringen fruktar för sitt liv och det funnits en hotbild mot honom. Därför befinner han sig på hemlig ort och finns med i rättssalen enbart genom video, då tillsammans med sin advokat.

Dramat på Morö Backe

Läs även: Anhöriga går vidare utan åklagaren

”Spänt och upprört”

Även under gårdagen fanns SVT med på plats i Hovrätten genom reporter Adam Timander som då rapporterade om tryckt stämning.

– Det är spänt och upprört hos målsäganden. De diskuterar målet öppet vid kaffeautomaten utanför hovrättssalen, säger Adam Timander.

Säkerheten under förhandlingarna var också förhöjd, vilket är ovanligt i hovrättsförhandlingar.

Läs även: Höjd säkerhet i rättegången för Morö Backe-fallet

Dag två av rättegångsförhandlingarna inleds idag efter att de videoinspelade förhören är uppspelade och förhandlingarna går vidare.

Rätten har startat med att gå igenom 25-åringens belastningsregister och livssituation. Efter det pausades förhandlingarna innan advokaternas slutanföranden inleds klockan 10.

SVT fortsätter att rapportera från Hovrätten för Övre Norrland under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet