Den 25-åriga norrmannen friades för knivdådet på Morö Backe. Foto: Polisen/SVT.

Anhöriga driver mordrättegång på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

25-åringen högg en 20-åring till döds med kniv, men friades i tingsrätten. Åklagaren ville inte överklaga. Istället har den avlidne mannens anhöriga gjort det. Imorgon inleds den unika rättegången i Umeå.

Det var i oktober 2016 som en 25-årige man från Norge dödade en 20-årig umeåbo med ett stort antal knivhugg. Det efter en fejkad drogaffär som spårade ur.

25-åringen friades från mord av Skellefteå tingsrätt som menade att norrmannen handlat i nödvärn. Åklagaren valde att inte överklaga domen. Men de anhöriga till den döde 20-åringen anser att det handlar om ett mord och att norrmannen ska fällas för brottet.

Dramat på Morö Backe

Driver ärendet utan åklagare

Därför har dom överklagat på egen hand – utan åklagare.

– Vi anser att det här måste prövas av en högre instans. Det är mord det är frågan om, sa familjens advokat Fredrik Björk till SVT Nyheter västerbotten tidigare.

Familjen anser att 25-åringen använde mer våld än han behövt göra, eftersom han dödade 20-åringen med ett stort antal knivhugg. Kriminologen Tage Alaletho är inne på samma spår.

– Om det går att bevisa att norrmannen hade med sig kniven och att den är hans så tyder det på en beredskap för att något sådant här skulle kunna hända. Om knivhuggen är hyfsat samlade kan det visa att han inte var så pass trängd som han uppgett. Då hade han kunnat slå ner honom istället, sa han till SVT tidigare.

Nosar i juridikens finrum

– Det är en knepig historia. Vi är inne och nosar i juridikens finrum, säger Tage Alalehto.

Den 25-åriga mannen är försatt på fri fot. Imorgon inleds förhandlingarna i hovrätten i Umeå och man räknar med att den misstänkte dyker upp.

– Vi utgår ifrån att han kommer, har hovrättsassessor Emma Granberg sagt till SVT.

Rättegången startar imorgon, tisdag. SVT Nyheter Västerbotten kommer att finnas på plats och rapportera under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet