Foto: SVT

Familjens överklagan efter dödsfallet påbörjad

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten har nu inlett arbetet med en ny rättegång mot den 25-åring från Norge som friades efter att ha dödat en annan man i Skellefteå. Men den misstänkta 25-åringen fortsätter vara fri fram till rättegången.

Det var den 9 oktober som knivdådet skedde på Morö Backe i Skellefteå. En narkotikaaffär spårade ur och en 20-årig man dog efter upprepade knivhugg och bland annat en 25-årig norsk medborgare åtalades i slutet av november för att ha dödat honom.

Den 25-årige mannen friades med hänvisning till nödvärnsrätten, men han kan fortfarande fällas för mord eftersom Hovrätten för övre Norrland kommer ta upp ärendet under våren.

Dramat på Morö Backe

Läs också: Anhöriga överklagar i Morö Backe-fallet

Men som det ser ut nu kommer den 25-årige mannen från Norge att fortsätta vara på fri fot fram till den nya rättegången.

– Det krävs att han är misstänkt för på sannolika skäl och målsägande har inte heller framställt att han ska frihetsberövas, säger hovrättsassessor Emma Granberg till SVT Nyheter Västerbotten.

Men ni ser ingen risk i att han inte dyker upp med tanke på vilket grovt brott och långt straff det kan handla om?

– I dagsläget utgår vi ifrån att han kommer, säger hovrättsassessor Emma Granberg.

Familjen valde annan väg än åklagare

Det var för ett par veckor sedan som den dödade mannens familj gick vidare på egen hand och överklagade den friande domen. Åklagaren hade tidigare beslutat att inte gå vidare efter att han förlorat målet i tingsrätten.

Familjen och dess advokat har i sin enskilda överklagan argumenterat för att 25-åringen inte behövde använda så grovt våld som han gjorde då han med ett stort antal knivhugg dödade 20-åringen.

Läs också: Domen efter knivdådet överklagas inte

Nu har Hovrätten för övre Norrland börjar behandla överklagan och först ska den tilltalade 25-åringen och hans advokat svara på överklagan innan hovrätten sätter ett datum för den nya rättegången.

SVT Nyheter har sökt advokaterna i ärendet under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet