Foto: SVT / Henning Sandström

Möt den hypade filmskaparen bakom ”Kung Fury”

Uppdaterad
Publicerad

Uppmärksamheten kring filmen från Umeå har varit enorm. Häng med bakom kulisserna!

Västerbottensnytt berättade om filmprojektet Kung Fury i fredags. Sedan dess har uppmärksamheten kring filmen från Umeå exploderat världen över. I skrivande stund har trailern till filmen visats 3 729 216 gånger sedan den lades upp på Youtube i torsdags.

Den senaste veckan har över 12 000 tweets författats med orden ”Kung Fury”, bland annat av stora medier som Huffington Post, The Independent och kändisar som Fred Durst och Fredrik Wikingson.

Vädjade till allmänhetens

Produktionen har genomförts med minimal budget men för att slutföra filmprojektet behövde filmskaparen David Sandberg en hel del pengar. Han vädjade därför till allmänhetens om hjälp, genom så kallad crowdfunding. Där kan vem som helst skänka pengar och i utbyte få se filmen bli klar. Dessutom kan man beroende på hur mycket man bidrar med, få t-shirts eller till och med en roll i filmen, i utbyte.

2,2 miljoner på fyra dagar

Målet var 200 000 dollar på 30 dagar, motsvarande cirka 1 200 000 svenska kronor. Men redan efter fyra dygn har insamlingen på internet nått upp till 349 000 dollar, eller 2 200 000 svenska kronor. Och pengarna fortsätter bara strömma in. Bara under tiden det har tagit att skriva den här artikeln har 5 000 kronor kommit in till projektet.

– Jag hoppades att folk skulle tycka om det så klart, men det här var ju helt över alla förväntningar, verkligen, säger David Sandberg.

– Det är helt, helt sjukt.

Kolla in när Västerbottensnytt besöker David Sandberg i hans studio i klippet ovan!

Läs mer om allt kring Kung Fury i de relaterade länkarna här nedan.

Kung Fury

Handlar om superpolisen tillika Kung Fu-mästaren ”Kung Fury” som lämnar Miami för att åka tillbaka i tiden och bekämpa de värsta motståndaren man kan tänka sig, ”Kung Führer” eller Adolf Hitler som han också kallas.

Tidsresan ballar dock ur och han hamnar i vikingatiden och får möta Tor och en kvinnlig viking som hjälper honom i hans äventyr. Dessutom möts vi av mutanter, robotar och dinosaurier.

Filmen är inspirerad av 80-talet och bär musik från Mitch Murder och Lost years.

Planen är en 30 minuter lång film. Men om över 1 000 000 dollar skänks från allmänheten lovar filmskaparen att det blir långfilm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.