Mötte förvirrad nalle på E4:an

Uppdaterad
Publicerad

När Jonny Nilsson från Skellefteå skjutsade sin dotter till Umeå tidigt i lördags morse fick de vara med om ett högst oväntat möte på E4:an i höjd med Hökmarksberget.

– Först fick vi se en älg som stod med kinden mot viltstängslet och såg lite märklig ut och sedan såg vi en varelse som sprang väldigt fort. Min första tanke var att det verkade helt osannolikt att det skulle vara en björn, säger Jonny Nilsson.

Det var en mycket stressad nalle som hamnat på fel sida om viltstängslet och som genom upprepade utfall försökte forcera hindret.

– Han kastade sig med full kraft så att stolparna svajade och det är helt otroligt hur snabb han var.

”Det är ju livsfarligt”

Jonny uppmanade dottern att filma och fotografera men de hamnade istället snabbt i diskussion om hur de skulle kunna hjälpa björnen till rätt sida om staketet. Dottern var beredd att kliva ut ur bilen för att försöka göra något.

– Men det gick ju inte. Det är ju livsfarligt. En smäll av en sådan där är nog mer än vad man klarar, säger Jonny Nilsson och berättar att det var en obehaglig upplevelse att se hur stressad den var, säger Jonny.

”Man blir villrådig”

–Man blir lite villrådig också, vet inte riktigt hur man ska hantera en björn.

På något vis lyckades björnen på E4:an ändå tillslut pressa sig under och igenom viltstängslet på egen hand.

– Det tar ett tag innan man smälter upplevelsen. Jag har ju önskat att någon gång få se björn men när det plötsligt hände på det här sättet och så nära så blev det ändå väldigt överraskande och chockerande, säger Nilsson.

Här kan du läsa länsstyrelsens tips vid björnmöten.

– Jag ser gärna björn igen, men önskar att få uppleva en mer harmonisk en. Nu när jag fått se med egna ögon hur snabb björnen är sitter jag gärna i bilen, säger Jonny Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.