Foto: SVT

Nedläggningshotade skolan blir kvar

Publicerad

Skellefteå kommun såg över sin skolstruktur och lade fram tre förslag om förändringar. I alla förslag skulle Stackgrönnanskolan läggas ned. Men efter kraftiga protester från invånarna backar nu politikerna, enligt tidningen Norran.

När kommunen såg över sin skolstruktur i område öst kom man fram till att stora förändringar behövdes för att anpassa skolorna till framtiden. Kommunen ansåg att det fanns för många små skolor och lade fram tre förslag till för- och grundskolenämnden. Gemensamt för samtliga förslag var att Auraskolan skulle läggas ned och barnen flyttas till Örjansskolan, samt att Stackgrönnanskolans barn flyttas till Bergsbyskolan. Förslag som gjorde invånarna i Stackgrönnan upprörda så att de protesterade.

Går inte vidare med något förslag

Efter protesterna har politikerna i Skellefteå tänkt om och nu väljer de att inte gå vidare med något av förslagen, enligt Norran.

– Vi har resonerat kring förslagen och kommit fram till att det inte är en bra idé att lägga ner Stackgrönnanskolan. Den kommer att finnas kvar tills vidare, säger kommunalrådet Lorents Burman (S), till Norran.

Den främsta anledningen uppges vara att det kan bli dyrare att stänga skolan än att ha den kvar. Kommunalrådet säger till tidningen att en nedläggning av Stackgrönnanskolan skulle innebära att man tvingas bygga ut andra skolor i kommunen för att ha kapacitet att ta emot eleverna. Vilket skulle bli en stor kostand för kommunen.

Måste hitta billigare lösningar

Nu har tjänstemännen getts i uppdrag att ta fram förslag på billigare lösningar. Hur det kommer att bli med Auraskolan är oklart och SVT Nyheter Västerbotten har sökt Lorents Burman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.