Norsjötomter väcker intresse i Hong Kong och Indien. Foto: SVT

Norsjötomter väcker intresse i Hong Kong och Indien

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ville först köpa tomterna ens för en krona men nu hör intresserade av sig från fjärran länder till Norsjö kommun. Än så länge ser kommunen ut att ha sålt en enda tomt.

För ett par veckor sedan väckte SVT Nyheter Västerbottens reportage om kommunen som gav upp försöket att sälja tomter för en krona stort intresse. Norsjö kommuns växel blev nedringd och mejlboxen fylldes med förfrågningar.

Projektledare Roger Albertsson ska nu tröska sig igenom några hundra mejl.

– Och svara så gott jag kan på olika språk.

Stort internationellt intresse

När Nordmalings kommun gav bort tomter för några år sedan hörde förutom svenskar även till exempel polacker, tyskar och danskar av sig.

– Men vi har fått mejl till och med från Hong Kong och Indien, säger Roger Albertsson.

Han misstänker att många tror att det går att få tomten utan krav. Att de inte insett att man där måste bygga ett bostadshus inom ett par år, vilket kan kosta ett par miljoner kronor.

Även Nordmaling hade det problemet och i slutändan ser det ut att byggas bara på en eller kanske två av de hundra gratistomterna.

En av tjugo tomter sålda

I Norsjö pekar det mesta på att åtminstone en av det tjugotalet enkronorstomterna i kommunen är såld.

– Inget är skrivet än men kontakten verkar seriös, säger Roger Albertsson.

Kommunstyrelsen i Norsjö bestämde sig för att avsluta försöket med de superbilliga tomterna. Men först i nästa kommunfullmäktige tas det slutgiltiga beslutet i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.