Svångremmen dras åt i Nordmaling Foto: SVT

Bostadsbygget på Notholmen dröjer

Publicerad

Bostadsbygget i Nordmaling på havstomten vid Notholmen har varit på tapeten i åtta år. Med det senaste konceptet är endast fyra lägenheter är sålda, och sex till måste krängas innan bygget kan börja. Men på kommunen tror man kan ta det första spadtaget till sommaren.

Till en början var tanken att en Sundsvallskonsult skulle bygga bostäder på havstomten i Nordmaling. När inte en enda lägenhet sålts så överläts projektet till Peab som planerade att bygga 52 kooperativt ägda lägenheter år 2010, men projektformen fick aldrig någon större genomslagskraft och i somras tog kommunen nya tag för det tilltänkta bostadsområdet som än så länge står tomt.

I somras presenterade kommunen sin nya plan: 20 bostadsrätter i form av lägenheter och radhus planeras att byggas, men innan bygget kan påbörjas så måste hälften av bostadsrätterna vara sålda. I dagsläget är fyra av enheterna sålda sedan säljstarten den 24 september.

– Och två är reserverade, men vi får frågor om området hela tiden, säger Malin Persson, en av de fastighetsmäklare som ansvarar för området.

Samhällsbyggnadschefen: Prisnivån var för dyr

I somras tog Myresjöhus över som entreprenör för bostadsbyggandet som Nordmalings kommun håller marken för projektet och efter vintern hoppas man på en skjuts för försäljningen.

– Projektet är i andra former nu. Prisnivån är det rätta nu, så jag tror att det blir av, säger Sune Höglander, samhällsbyggndschef på kommunen.

Höglander menar att både bostadskonceptet och priset var för dyrt i början.

– Det är tredje gången gillt nu. Det känns som att det ska bli av till våren. Det är länge sedan någon annan än allmännyttan byggde i Nordmaling. Problematiken vi har delas med de flesta små kommuner. Det vore attsingen om det inte ska gå att åstadkomma det här projektet, säger han.

”Kommer byggas förr eller senare”

Entreprenören har ett år på sig, fram till i slutet av sommaren, att börja bygga på området. Klarar man inte den första tidsperioden kan avtalet förlängas av kommunen.

– Intresseanmälningarna borgar för att folk kommer till skott och binder sig. Vi hoppas slippa förlänga och att det ska bli dags till försommaren, säger han.

Finns det någon risk att de här bostäderna inte blir av trots allt?

– Bostäder kommer byggas där förr eller senare. Men hellre förr. Jag hoppas att få se en byggkran innan jag går i pension till sommaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.