– Vår förhoppning med en överklagan är att vi ska kunna påverka politikerna, säger Erik Lindmark, förälder till ett av barnen som går på Botsmarks skola. Foto: SVT

Nu ska skolbeslutet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

För- och grundskolenämnden beslutade förra månaden om att anpassa Botsmarks skola till förskola och F3-skola. Nu överklagar flera föräldrar skolbeslutet.

För- och grundskolenämndens har varit eniga. Det blir ingen F6-skola i varken Bullmark eller Botsmark och mellanstadieeleverna som tidigare gått på skolan ska nu bussas till Flurkmark och Sävar.

Beslutet togs den 25 februari, sedan dess har föräldrar till barn på skolorna mobiliserat sig för att protestera mot beslutet.

– Imorgon kommer vi att åka till Umeå och förvaltningsrätten för att lämna in en överklagan. Vi stödjer oss på skollagen, kommunallagen, regeringsformen i det här. Vi tycker inte att det finns tillräckligt med underlag för det beslut som tagits, säger Erik Lindmark, förälder till ett av barnen som går på Botsmarks skola.

Måste spara pengar

Kommunen menade då beslutet togs att de måste spara pengar och använda sina lokaler mer effektivt. Föräldrarna menar att beslutsfattarna inte tar i beaktning hur barnen påverkas.

– Barnen kommer att spendera sin tid i bussen, inte i skolan. Det är också en landsbygdsfråga. För en kommun som strävar efter miljöhänsyn känns det här främmande.

Fråga för fullmäktige

Nedläggningen är ett beslut från för- och grundskolenämnden. Föräldrarna vill nu bland annat att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige och att beslutet i förlängningen upphävs.

– Vår förhoppning med en överklagan är att vi ska kunna påverka politikerna. Vi vill ha tillbaka mellanstadieskolan, och om vi inte lyckas nu ska vi kämpa för en folkomröstning, säger säger Erik Lindmark.

Föräldrar till elever från Bullmark och Bodbyn kommer också att överklaga nämndens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.