Foto: SVT/Skärmdump

Nu visar hela UIK sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

När 16-åriga Sarah Mellouk kom till Umeå för att spela med Umeå IK i damallsvenskan fick hon av sin fystränare höra att hon behövde gå ner i vikt för att kunna prestera bättre. Enligt Sarah var det början på en flera år lång kamp mot anorexia. Nu, tre år efter uttalandet, visar laget sitt stöd till Sarah.

Tidigare i veckan berättade vi om Sarah Mellouk som kom till Umeå för att spela i damallsvenskan. Men det som skulle bli början på hennes karriär förvandlades snart till en mardröm. Fystränaren i laget sa att hon behövde förbränna fett och gå ner i vikt för att bli en bättre spelare – vilket enligt henne blev början till en ätstörning som har präglat hennes liv i flera år.

När SVT Nyheter Västerbotten sedan talade med den dåvarande fystränaren Andreas Berglund poängterade han att det är något man måste kunna säga till spelare på elitnivå.

– När man tränar på den nivån så är träningen individanpassad. Vissa måste jobba mer med styrketräning för att få upp stabiliteten och vissa orkar inte med konditionsmässigt och måste förbättra sina fysiska förutsättningar. Men man måste kunna få säga så till en spelare, sa han då.

”Har berört alla i föreningen”

Efter den mediala uppmärksamheten har nu Umeå IK valt att gå ut och visa sitt stöd till Sarah. ”Hela Umeå IK FF står bakom Sarah Mellouk i hennes kamp mot ätstörningarna” skriver laget på sin hemsida.

Vidare kan man läsa följande:

”Uppmärksamheten kring före detta Umeå IK-spelaren Sarah Mellouk har berört alla i föreningen. Med hänvisning till detta vill Umeå IK visa sitt stöd.”

– Hela Umeå IK känner starkt för Sarah. Situationen har lärt oss mycket, det är en stor fråga för hela idrottsrörelsen att belysa. Det viktigaste nu är Sarahs välmående – sedan får hon sikta på att komma tillbaka som fotbollsspelare, säger ordförande Anders Blom på hemsidan.

Laget belyser även att den styrelse som tillträdde efter säsongen 2016 har tagit fram nya arbetssätt där spelarnas självkänsla är central. De skriver att föreningen tar starkt avstånd från att skapa ett riskbeteende hos spelarna.

Tacksamma för att hon tar upp ett viktigt problem

Även på sociala medier har Umeå IK valt att visa sitt stöd till Sarah. På Instagram skriver de bland annat ”Som vänner och före detta lagkamrater vill vi säga att vi tror på dig och stöttar dig i kampen mot ätstörningarna. Vi är glada att se att du är på bättringsvägen, men också väldigt tacksamma att du tagit upp ett viktigt problem för fotbollssverige att se, som finns i elitidrottens värld i dag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.