Sverigedemokraterna får mandat i flera av länets kommuner. Foto: SVT grafik/TT

Ny politisk karta i länet

Uppdaterad
Publicerad

När valnattsresultaten börjar vara färdigräknade är den politiska kartan omritad. I landet blir det maktskifte. Även i länet väntar nya tider i politiken.

Socialdemokraterna har gjort ett uselt val på flera håll i länet. På flera håll i länet är partiet, när man vaknar på måndagsmorgonen, hälften så stort som dagen innan.

För fyra år sedan fick Socialdemokraterna 46 procent av rösterna i Nordmalings kommunval. Idag blev siffrorna 28,4 procent.

Valet i din kommun – Västerbotten

I Åsele tappar Socialdemokraterna nära hälften av sina röster. Man backar från 50 procent till 26,6 procent. Socialdemokraterna i Dorotea backar med hela 26 procent, till förmån för Dorotea kommunlista. Inte heller i Storuman är Socialdemokraterna störst när rösterna räknats. Detta efter att man backat med 7,4 procent samtidigt som Centerpartiet gått fram med närmare 12 procent. I Malå backar S med 4,4 procent och i Lycksele med drygt åtta procent.

Framgångar för SD

Samtidigt har Sverigedemokraterna rönt stora framgångar i valet i Västerbotten. I riksdagsvalet plockade man 7,3 procent av rösterna från Västerbottningarna. Dessutom tar man sig in i kommunfullmäktige i flera kommuner. I länets kommuner missar man fullmäktige endast i Dorotea, Malå, Robertsfors och Åsele. Partiet får även mandat i landstingsfullmäktige.

Alliansen följde rikstrenden

När det gäller riksdagsvalet kan man konstatera att alliansens alla partier backade i länet. Värst val gjorde Moderaterna som backade 3,9 procent.

För att se i vilka kommuner det blir maktskifte – klicka här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i din kommun – Västerbotten

Mer i ämnet