Spännande politiskt läge i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

I Vilhelmina väntar ett spännande politiskt läge. Beroende på det lokala partiet Politiskt alternativs val av samarbetspartners så kan Sverigedemokraterna få en vågmästarroll.

I Vilhelmina hade man förr 35 platser i fullmäktige – från och med nu är antalet minskat till 27 – och det här får ytterst intressanta konsekvenser.

Kan bli lika mellan möjliga blocken

Socialdemokraterna backar kraftigt i valet och får 11 mandat, Vänsterpartiet har 2, det blir 13. Allianspartierna har tillsammans 10.

Valet i din kommun – Västerbotten

Om politiskt alternativ med sina 3 mandat väljer att samarbeta med alliansen blir det 13 lika. Då får Sverigedemokraterna en vågmästarroll med sitt mandat.

– Det är en väldigt speciell situation som uppstått. I vårt partiprogram står att vi inte ska tillhöra något block, men vi vill absolut inte bidra till att Sverigedemokraterna blir vågmästare, säger Bengt Bergsten, ordförande för Politiskt alternativ. Han sitter mycket upptagen i telefon nu för överläggningar med partikamrater och eventuella samarbetspartners.

– På onsdag ska vi ha ett medlemsmöte och jag hoppas saker klarnar, men vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Bengt Bergsten, som också konstaterar att det var lite förargligt att partiet inte lyckades få ett mandat till och på så vis mycket mera inflytande.

Integrationsfrågorna inte viktiga för SD

Sverigedemokraten Eric Axelsson är ny i politiken och säger till Västerbottensnytt att han är glad om han får inflytande, hans hjärtefrågor är vården och skolan. Han hamnade på Sverigedemokraternas lista i valrörelsens elfte timme och ser mycket fram emot att sitta i kommunfullmäktige. Han säger också att integrationsfrågor inte är viktiga för honom.

– Invandringsfrågan, den kommer inte i första hand för mig, säger Eric Axelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i din kommun – Västerbotten

Mer i ämnet