Jägare på pass Foto: Fredrik sandberg/TT

Nyexaminerade jägare kan tvingas vänta i ett år

Uppdaterad
Publicerad

De långa handläggningstiderna av vapenlicens drabbar de som just tagit sin jägarexamen. Vill det sig illa får de vänta ett år med att börja jaga.

Personalbrist inom polisen i Region nord gör att den som söker vapenlicens i år kan få vänta i tio veckor. Något som framför allt drabbar de som just tagit sin jägarexamen.

– Du kan ju inte börja jaga samma år som du tar examen, säger Christer Zackrisson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. 

Kan missa jakten

I Västerbotten brukar man inte kunna börja öva på skjutbanor förrän i maj, vilket gör att de flesta blir klara med sina skjutprov först en bit in i juni. Då hinner man inte få sin vapenlicens till jakten drar i gång för till exempel råbock i mitten av augusti, och knappt till älgjakten i början av september.

– Det är ju framförallt tråkigt för de som är drabbade och får vänta, säger Zackrisson.

Runt 500 drabbade

Ser man till statistik från tidigare år, så är det runt 500 nyutexaminerade jägare i länet som påverkas av de långa handläggningstiderna för vapenlicens. Ser man till riket rör det sig om så många som 12 000 och Christer Zackrisson är lite uppgiven inför det faktum att väntetiderna blivit allt längre under flera års tid.

– Kritiken de får hjälper ju inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.