Ordnar egen kulturfestival

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer ett alternativt kulturhus i Umeå fram. Där ska den fria kulturen skapa en festival i slutet av augusti.

– Det har ju varit ett år av kultur i Umeå och vi tycker att det behövs ett självständigt kulturhus i den här stan, säger Emma Karlsson Åberg som är med och deltar i förberedelserna.

Det kommer bland annat att finnas musik, film och en cykelverkstad i de gamla lokstallarna som tidigare använts till att förvara tåglotsar och som idag ägs av kommunen.

Kulturhuset i Umeå

O-arrangerat

Vad är skillnaden här till skillnad från andra kulturevenemang?

– Det är helt gratis och alla är varmt välkomna, säger Emma Karlsson Åberg.

Det finns ingen ansvarig arrangör och det är inte heller klart hur deltagarna kommit över lokalerna.

– Vi får vara här enligt Bertil Hammarstedt, om vi tar ansvar själva för de skador som eventuellt kan uppstå. Han sa att vi får vara här men att det hade varit roligare om vi ringt innan, säger Emma Karlsson Åberg.

Kommer inte stoppas

Enligt Bertil Hammarstedt som är vd för det kommunala bolaget INAB som ansvarar för fastigheten, är det ingen som har kontaktat honom alls. Däremot kommer kommunen inte att stoppa arrangemanget.

Kulturhusfestivalen som nu växer fram hålls 29 augusti.

–Målet är att festivalen ska bli vad vi gör det till. Så vi får väl se, det blir vad vi gör det till, säger Emma Karlsson Åberg.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Umeå

Mer i ämnet