Foto: SVT

Oroande få norska campare i år

Publicerad

Campingarna i Skellefteå lockar ungefär lika många besökare i år som förra året, men man har tappat oroande många norska besökare.

Antalet besökare på Skellefteå camping och i Byske ligger ungefär på samma nivåer som tidigare år. Hittills i år har antalet gästnätter på Skellefteå camping ökat med 2,7 procent, samtidigt som Byske backat med 2,2 procent. Men det finns orosmoln i statistiken.

– Det som oroar är att vi tappat norrmännen. Det är 4600 gästnätter mindre, säger Leif Gustafsson, fritidschef på Skellefteå kommun.

Väder och ekonomi

Vad som ligger bakom tappet på norska turister ska analyseras ordentligt i slutet av säsongen, men Leif Gustafsson har redan några teorier.

– Det finns väl två tankar. Bland annat kan förra årets dåliga väder ha gett bakslag i år, men den största orsaken är nog att ekonomin är så försvagad i Norge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.