Foto: SVT.

Över 500 procents prisökning i Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

En färsk sammanställning visar att priserna på bostadsrätter ökade mest i Vindeln i fjol. En ökning med hela 576,6 procent på tolv månader.

Kvadratmeterpriserna må vara högst i Stockholm – men den största procentuella prisökningen för bostadsrätter skedde i Vindeln under fjolåret. 2013 låg kvadrametern på dryga tusenlappen (1272 kr) – i fjol steg den till 8606 kronor.

– Efterfrågan är stor men tillgången liten. Det är bostadsbrist och byggs för lite så många bostadsrätter har sålts till högre priser än tidigare, säger fastighetsmäklaren Greta Sävenstedt som själv är bosatt i kommunen.

Unga tar plats på marknaden

En annan förklaring till den dryga 576 procent stora ökningen är att en ny köparkategori intagit marknaden.

– Många unga har yrkesförberedande utbildningar och får jobb på orten. Har partnern jobb i Umeå väljer man ofta att bosätta sig här då det är billigare, säger Sävenstedt.

Stor ökning i Malå

I Malå är den procentuella ökningen 100,7 procent, från 406 kr/kvm till 815. I Norsjö har siffrorna däremot gått åt det andra hållet. Tidigare kostade en kvadrat 826 kronor medan den 2014 var nere på 344.

Det är Nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken från SKL (Sveriges kommuner och landsting) databas Kolada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.