Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är det lite och ingenting” – se hur Mattias Broman fixar påskfirandet utan vatten i kranen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Påskfirare utan vatten i fjällorten Borgafjäll – stugägaren: ”Man får nästan kompaniskita”

Uppdaterad
Publicerad

I delar av fjällorten Borgafjäll har vattnet helt tagit slut under den välbesökta påskhelgen, vilket har gjort att en del besökare gett upp – och åkt hem. Nu körs vatten i skytteltrafik de drygt tio milen från Dorotea till Borgafjäll.

– Vi kör med de resurser vi har, men de måste få käka ibland också, säger Pierre Danielsson, chef för teknik och service på Dorotea kommun.

Han fortsätter:

– Det tar tre timmar att köra en vända.

Från Mattias Bromans kran i stugan i Borgafjäll rinner det nu en liten rännil med vatten – men bara ibland.

– Jag hade tur och fick en hint om att det var så här på vägen hit. Så jag köpte alla dunkar på macken. Men nu finns det inga dunkar att få tag på längre.

Vissa har åkt hem

En del påskfirare har gett upp om fjällorten den här gången och åkt hem, berättar Mattias Broman.

Den tillfälliga lösningen för honom har blivit att ta familjen till en annan del av Borgafjäll för att fylla dunkarna hos bekanta. Då gör de även andra pressande ärenden.

– Då får man nästan kompaniskita.

Uppmanas undersöka ventiler

Mattias Broman är kritisk till att Dorotea inte lagat den läcka som varit känd sedan julhelgerna. Men kommunens tekniske chef tror inte läckan är största anledningen.

– Vi har felsökt och grejat de senaste 14 dagarna. Men vi ser inget inläckage. Så troligast är det några stugägares stopp- och länsventiler som står fel, säger teknik- och servicechef Pierre Danielsson.

Dorotea kommun har nu gått ut med en uppmaning till stugägare att undersöka sina ventiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.