Foto: Hasse Holmberg/TT

Patient injicerade fel medicin efter vårdmiss

Uppdaterad
Publicerad

En patient inom Västerbottens län landsting fick ut fel injektionsmedicin inför sitt ingrepp. Ordinationen kontrollerades aldrig på mottagningen och felet upptäcktes inte förrän några dagar därpå. Patienten bedöms ha utsatts för risker på grund av missen.

Patienten skulle göra ett mindre kirurgsikt ingrepp och fick inför det ett läkemedel i injektionsform. Några månader dessförinnan hade patienten fått ett annat injektionsläkemedel för att behandla en annan åkomma. Det läkemedlet låg kvar som recept och fel läkemedel gavs därför ut på apoteket.

Att fel läkemedel hämtats ut upptäcktes inte förrän några dagar senare. Patienten har enligt ett pressmeddelande från landstinget inte fått några bestående men, men bedöms ändå ha utsatts för en risk i vårdhanteringen.

Landstinget har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. De har även anmält ärendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.