Foto: SVT/TT.

Polisen kritiseras för bröstuttalande

Uppdaterad
Publicerad

En Björklövenspelare misstänktes för sexuellt ofredande efter en blöt kväll på krogen. Polisen i Östersund la snabbt ner uttredningen.

– Kvinnorna hade stora bröst, det var svårt att inte röra vid dem, sa Mikael Lundberg till SVT och Expressen.

Nu får uttalandet skarpt kritik.

Det var i helgen som en spelare i Björklöven omhändertogs efter en lagfest i Östersund. Spelaren var kraftigt berusad och fick sova ruset av sig på polisstationen. I samband med att spelaren hämtades av polis anmäldes han för misshandel och sexuellt ofredande.

”Hade väldigt stora bröst”

Bara två dagar senare lades uttredningen ner. Jourhavande förundersökningsledare Mikael Lundberg sa bland annat att kvinnan som anmälde sexuellt ofredande hade stora bröst och att det var omöjligt att inte snudda vid dem.

Fylleskandalen

– Han var väldigt full och raglade över tjejen. Hon hade väldigt stora bröst och det var svårt att inte snudda vid dem, sa han till SVT.

Till tidningen Expressen sa han:

– Det hör till saken att kvinnorna hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem.

Nu får polisens uttalande skarp kritik.

– En kvinna ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst, säger Elisabeth Massi Fritz, brottsmålsadvokat och samhällsdebattör till Expressen.

Kritiseras av polisområdeschefen

Även polisområdeschefen i Jämtland tycker att uttalandet är opassande.

– Det håller inte. Jag vet inte vad jag ska säga, det är ett väldigt olyckligt ordval. Jag hoppas vid min Gud att det inte har påverkat bedömningen, säger Stephen Jerand till tidningen.

– ”Gigantiska bröst” har inget att göra med bedömningen om det är brott eller ej. Det ska ju inte påverka om man som kvinna har små eller stora bröst huruvida det är ett tal om brott. Så är det inte tänkt i lagstiftningen, det kan jag inte för mitt liv tro på. Det får han stå för själv, säger Jerand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fylleskandalen

Mer i ämnet