Foto: SVT.

Drunkningstillbud: Pojken satt i rullstol

Uppdaterad
Publicerad

Pojken som skadades i ett drunkningstillbud på söndag kväll satt enligt polisen i en rullstol. Enligt uppgift ska en vuxen person tillfälligt ha släppt taget om rullstolen och pojken rullade ner i vattnet.

Conny Qwarforth vid räddningstjänsten beskriver att olyckan skedde längs strandpromenaden, vid den smala landtungan just innan bron till Bölesholmarna, på Tegssidan. Där är slänten ner mot vattnet ganska hög och brant, och knölig av sten.

Enligt vakthavande polisbefäl Kenneth Jonsson var det en vuxen anhörig som gick med pojken, som satt i en rullstol. Det är inte helt klart exakt hur olyckan gått till, men enligt uppgift till Jonsson kan den anhöriga personen tillfälligt ha släppt taget om rullstolen, och att stolen då rullade ner i vattnet.

Dök i älven

Conny Qwarforth som ledde insatsen på kvällen berättar att när räddningstjänsten kom till platsen hjälptes två män och en kvinna åt med att ge första hjälpen till barnet.

Männen hade båda befunnit sig i närheten när de hörde hur den anhöriga personen skrek på hjälp. En av dem höll på med båten vid bryggorna lite nedströms och körde båten direkt till platsen, den andre kom springande.

– De dök efter pojken, de var helt genomblöta när vi kom dit, säger Qwarforth.

Flera minuter i vattnet

Han uppskattar att pojken kan ha varit i vattnet fem till tio minuter innan personerna fick upp honom. Vattnet är relativt djupt på platsen, och efter olyckan berömde han insatsen från de frivilliga som tog hand om pojken.

Pojken vårdades först på akutmottagningen och flyttades sedan till intensivvårdsavdelningen i Umeå. Det finns i nuläget inga uppgifter om pojkens tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.