Polisen gjorde ett rekordstort tillslag. Foto: Polisen/TT.

Polisen stoppade bil – med 40 kilo hasch

Uppdaterad
Publicerad

I dag stoppades en bil på E4 i Umeå. I bilen hittade polisen 40 kilo hasch värt omkring fem miljoner kronor. Tre män greps på platsen misstänkt för grovt narkotikabrott.

Det var under förmiddagen som polisen stoppade en bil strax innan den anlände till Umeå på E4 vid Rödbäcksslätten. Stoppet var planerat efter en tids spaning, som involverat flera poliser längs norrlandskusten.

I fordonet beslagtog polisen cirka 40 kilo misstänkt hasch. Tre män greps på platsen. Männen är 27 år, 41 år och 47 år. 27-åringen är hemmahörande i Umeå, de andra i Stockholm.

– Det här är inget man bara halkar över eller springer på. Det finns en viss struktur bakom. Man är ganska långt upp i den kriminella världen. Man måste ha goda kontakter för att hantera mängderna, säger Olle Andersson, chef på grova brott.

Största beslaget någonsin i Norrland

– Mig veterligen är detta det absolut största haschbeslag som gjorts i vår del av landet. Värdet i slutledet uppgår till minst fem miljoner kronor, säger Olle Andersson, chef vid grova brott i Umeå.

– Jag vill nog säga att det är rekordstort i Norrland, säger Andersson.

Läs också: Här går mannen med kokain för 600.000 kronor

Priset på hasch på gatan är mellan 100-150 kronor per gram på gatan.

Här är polisens bild av knarket. Det är värt minst fem miljoner. Foto: Polisen.

Samtliga tre har häktats på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Väldigt tillfredställande att vi kan förhindra att det hamnar hos missbrukare och ungdomar, det skulle ute på gatan. Också tillfredställande att vi kunde gripa personerna som misstänks ha begått grova brott, säger Andersson.

Förundersökningen bedrivs vid grova brott i Umeå. Nu fortsätter arbetet med bland annat ytterligare förhör och annan informationsinsamling. Det finns i nuläget inga ytterligare misstänkta i ärendet. Förundersökningen leds av kammaråklagare Stina Westman vid åklagarkammaren i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.