Massiv jakt på inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har polisen fått in anmälningar om villainbrott i Jörn, Norsjö och Kusfors. Inbrotten ska ha skett kring lunchtid. Ett 20-tal poliser med hjälp av polishelikopter jagar tjuvarna i ett stort pådrag.

Polisen tror att det rör sig om ett antal tjuvar och stannar bilar längs vägarna för att se vad och vilka som finns i dem.

– Vi har inget att gå på för närvarande men letar inte efter 72-åriga Agda om jag säger så. Tidigare erfarenhet kring den här typen av bostadsinbrott talar för män i 25-årsåldern, säger Ola Strömberg, ansvarig för polisinsatsen. 

Igår drabbades Norrbotten av en liknande inbrottsvåg. Där var drabbade personer i Jokkmokk och Haparanda nära att stöta samman med gärningsmännen och hörde hur folk flydde från huset, men hittills finns inga tydliga vittnesuppgifter för polisen att gå på. Troligtvis är det främst smycken som har stulits ur villorna.

– Det brukar inte vara plattskärmar direkt, säger Ola Strömberg.

Hur länge pågår insatsen?

– Tills vi är klara. Jag är hoppfull men kan inte ge någon procentsats hur sannolikt det är att vi får tag i dem.

Hur stor yta avsöks?

– Hela Norrland. Hur långt hinner man på två timmar? Det går inte att veta hur långt någon har åkt, man kan bara dra möjliga fiktiva färdvägar. Tyvärr har vi ingen GPS i tjuvbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.