Foto: TT/SVT

Rånare bad butiksbiträde om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern iklädda huva, keps och mörka kläder klev i oktober in på bensinstationen i Boliden och hotade att slå en kvinnlig medarbetare med en batong om hon inte gav dem pengar. Under fredagen kom tingsrättens dom: De båda männens döms till fängelse.

De båda männen greps och anhölls samma kväll som rånet skedde. Männen har i förhör berättat hur de i en veckas tid planerade rånet, som till en början bara var på skoj. Innan de utförde rånet tog de två narkotikaklassade tabletter var och ett glas vodka, då skulle de inte bli tveksamma utan kunna agera, menade de.

Hotade butiksmedarbetare med batong

I förhör har den kvinnliga medarbetaren berättat att hon precis hade stängt butiken, men att hon var snäll och släppte in männen då de sa att de skulle köpa cigaretter. Men sedan ska de ha plockat upp en batong och sagt ”Om du inte tar fram pengarna slår vi dig”. Kvinnan gav då pengarna i kassan, omkring 12.000 kronor, till männen. Hon har i förhör sagt att hon kände sig rädd och trodde att hon skulle dö.

Männen har i förhör bett butiksmedarbetaren om ursäkt. De menar att det inte var meningen att hon skulle bli rädd.

Döms till fängelse

De båda männen har erkänt gärningarna. En av männen döms till nio månaders fängelse för rån och ringa narkotikabrott. Den andra mannen döms till tio månaders fängelse för samma brott. De ska även betala skadestånd till bensinmacken, försäkringsbolaget och den kvinnliga medarbetaren som jobbade under den aktuella kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.