Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här ekonomiska situationen har jag aldrig varit med om tidigare” – hör Peter Olofsson (S) om regionens ekonomi. Foto: Arkivbild/SVT, Anders Öhlund/SVT

Region Västerbotten tvingades låna 350 miljoner – för att betala vårdpersonalens löner

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har det extremt tufft ekonomiskt. I december tvingades man låna 350 miljoner kronor – bland annat för att kunna betala vårdpersonalens lön.

– Det är en dikeskörning av den politiska ledningen, man måste ta tag i det här, säger regionrådet Nicklas Sandström (M).

Det är bland annat ett försenat sektorsbidrag och ett underskott på kontot i december som gjorde att regionen tvingades låna 350 miljoner kronor för att kunna betala vårdpersonalens löner.

Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) säger till SVT att det är en exceptionell situation.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Det är ingen överdrift att säga att vi har en vårdkris som heter duga. Skulle det inte märkas så vore det konstigt, säger Peter Olofsson (S).

Gjorde miljardförlust förra året

Region Västerbotten gjorde en förlust förra året på drygt 600 miljoner kronor för hela verksamheten.

– Regionen har för stora kostnader jämfört med intäkter helt enkelt. Det här måste hanteras, säger regionrådet Nicklas Sandström (M).

– Att vi skulle rå över hela Sveriges vårdkris – riktigt så enkelt är det inte, kontrar Peter Olofsson (S).

Regionrådet: ”Ett långvarigt problem”

– Det är första gången man lånar så här för att kunna betala löner till vårdpersonal. Men den dåliga ekonomin är påtaglig och har varit ett långvarigt problem, säger Nicklas Sandström.

Tror du att man kan behöva låna mer pengar till löner under 2024?

– Jag ser en stor risk att det kan bli så i år igen. Om man inte minskar kostnaderna måste man låna för 2024 och framåt. Man ska inte behöva för låna för att kunna betala vårdpersonalens löner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet