Linnea Wikman (till vänster i vinröd jacka), ordförande i RFSL Skellefteå. Bilden är från pridetåget 2017 i Skellefteå. Foto: Privat/Malin Tjernquist

Rekordparad i Skellefteå Pride

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås tredje Pridevecka någonsin har lagts till handlingarna, med paraden i lördags som kronan på verket. Och HBTQ-klimatet blir bättre och bättre i staden, det tycker RFSL:s ordförande Linnéa Wikman efter helgens rekordstora Prideparad.

Förra veckan ägde Skellefteås egen Pridevecka rum med bland annat spontanvigslar, regnbågsfärgade matchtröjor på Skellefteå AIK:s hockeyspelare, och givetvis också en Prideparad. Tidigare år hade arrangörerna räknat det största deltagandet till ungefär 2.500 paraddeltagare, en siffra man tror sig ha toppat i år.

– Vi hade nog rekord i antalet paraddeltagare. Uppskattningsvis var det mellan 2.500-3.000, och så många har aldrig gått tidigare. Det känns jätteroligt, säger Linnéa Wikman, ordförande i RFSL Skellefteå.

”Upplevde att folk var mer skeptiska i början”

Nu andas staden ut efter en veckas Pride-firande, men redan nu reflekterar man över hur öppenheten i Skellefteå ser ut. Wikman upplever att synen i HBTQ-frågor i Skellefteå har förändrats till det bättre genom åren.

Se mer: De fick varandra på kärleksdagen

– Det går åt rätt håll med klimatet, det förbättras. I början upplevde vi att folk var mer skeptiska på sociala medier och kommentarer där till exempel, vilket så klart fortfarande förekommer ibland. Men jag tycker att folk utifrån är väldigt positiva och tycker vi gör ett bra jobb. Människor kanske förstår vad det handlar om när de får se vad vi gör, tror Linnéa Wikman.

Hur är egentligen Skellefteå som HBTQ-stad?

– För mig personligen har det aldrig varit något problem att vara öppen HBTQ-person, men jag vet att folk har olika erfarenheter – även negativa, så det är nog både och. Men det känns som att arbetet med Pride är jätteviktigt och gör att det går åt rätt håll. Fast det kan alltid bli bättre!

HBTQ

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra både sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer. Första gången som förkortningen hbt förkom i tryck var i RFSL:s tidning KomUt år 2000. Syftet var att bredda tidigare använda uttryck som homo, bög och gay.

Källa: RFSL.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.