Landstinget får kritik av socialstyrelsen Foto: SVT

Landstinget riskerar nytt skadestånd

Publicerad

Landstinget uppges ha tillsatt en ny tillförordnad personaldirektör utan att först informera fackförbunden – ett brott mot samverkansavtalet, menar facket Vision. Nu tänker de begära skadestånd av landstinget.

Det var när landstinget i Västerbotten tillsatte en ny tillförordnad personaldirektör som fackförbunden reagerade.

Man hade inte fått någon information eller blivit inbjudna till samverkan innan den nya personaldirektören tillsattes berättar fackförbundet Visions ordförande Lars Burström.

– Landstinget har inte samverkat innan man tagit beslut och vi anser att de brutit mot samverkansavtalet, säger han.

Hos fackförbundet SACO är tongångarna liknande berättar Solveig Brändström.

– Vi samverkar inte, men (Landstinget) har inte informerat om det här, vi vet att direktören ska sluta men ändå tillsätter de en tillförordnad utan att facket fått information om det.

Ska träffas nästa vecka

För SACO:s del väntar de fortfarande på att bli kallade till ett sammanträde med landstinget för att diskutera men Vision ska förhandla nästa vecka berättar Lars Burström.

– Vi har lämnat in en begäran om tvisteförhandling där vi också ska presentera skadeståndskrav men mer kan jag inte säga nu.

Förra gången tvingades Västerbottens läns landsting betala omkring en miljon kronor när man inte samrådde om en planerad organisationsförändring.

SVT har sökt landstingsdirektör Anders Sylvan för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.