Bilden är en genrebild Foto: Christine Olsson/TT

Riskerade barns liv – personal somnade

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonalens uppgift var att vaka över det sovande barnet och kontrollera apparaten som syresätter barnet under sömnen. Men den anställda la sig bredvid barnet i sängen och när en förälder kom in i sovrummet dagen därpå låg den anställda och sov djupt.

Händelsen inträffade i oktober i år och har nu lex Sarah-anmälts av Individ- och familjenämnden i Umeå. Enligt anmälan var det på barnets uppmaning som personalen lagt sig bredvid barnet i sängen. Den anställda somnade när denne lagt sig i sängen och inte förrän morgonen därpå, när en förälder kom in i barnets sovrum upptäcktes det att den anställda hade somnat.

Skapade otrygghet hos föräldrarna

Händelsen medförde inte några direkta konsekvenser för barnet, men det fanns risk för att problem med barnets syresättning inte hade uppmärksammats och händelsen har medfört otrygghet hos barnets föräldrar. Efter händelsen har den anställda fått avsluta sin tjänst på arbetsplatsen och verksamheten har nya rutiner under upprättande. De nya rutinerna innebär att personal inte får lägga sig i sängen bredvid barnet och att personal regelbundet ska gå upp och röra på sig om de känner sig trötta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.