Foto: SVT.

Romer utsattes för stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdag utsattes de romska tiggarnas läger i Skellefteå för stenkastning. En eller flera okända personer attackerade deras husvagnar med stora stenar. Ingen skadades, men händelsen är polisanmäld.

Det var i natt som lägret utsattes för stenkastning.

– Jag vaknade av att någon krossade bakrutan på min bil, säger Victor Cercea som varit i Skellefteå i sju månader.

Det var flera onyktra personer, sex till sju stycken, som anföll lägret. Romerna ringde polisen direkt efter attacken. De upplever att stenkastningen hade rasistiska förtecken.

Inga spaningsuppslag

Romerna som anfölls i natt bodde tidigare i ett hus i Ursviken, som de tvingads överge på grund av problem med avloppet. Snart kan de tvingas flytta igen. Deras nuvarande boende vid Mobacken är en fråga som ska diskuteras av kommunstyrelsen.

Skellefteåpolisen bekräftar att en anmälan kommit in från lägret.

– Vi fick in en anmälan om skadegörelse, men vi kommer inte att gå vidare med det, säger Eva Tjärnström, inre befäl hos Skellefteåpolisen.

– Det finns tyvärr inga spaningsuppslag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.