Foto: SVT

Sameby överklagar flouritgruva

Uppdaterad
Publicerad

Här om veckan beslutade Bergsstaten att bevilja tillstånd för en fluoritgruva utanför Storuman. Nu står det klart att Umbyns sameby kommer att överklaga beslutet. Det innebär att det blir regeringen som nu kommer att avgöra ärendet.

Samebyns ordförande Peter Omma bekräftar för SVT Nyheter Västerbotten att de bestämt sig för att överklaga.

Umbyns sameby har varit starkt kritiskt mot gruvplanerna. Den planerade gruvan ligger i närheten av Skellefteå krafts vindkraftpark på Storblaiken och den havererade gruvan i Blaiken.

Länsstyrelsen osäker

Länsstyrelsen i Västerbotten har visserligen tillstyrkt en bearbetningskoncession, men har sagt att man därmed inte är säker på att man kommer att säga ja till gruvan när den miljöprövas.

– Vi vill öppet markera att vi nu inte har tagit ställning till gruvan som helhet och också ser svårigheter med samexistens utifrån det underlag som finns i dagsläget, säger Magnus Langendoen, miljöchef vid länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Fråga för regeringen

Överklagandet innebär att tillståndet för gruvan kommer att bli en fråga för regeringen. Därmed sällar sig fluoritgruvan till raden av gruvprojekt där regeringen ska fälla avgörandet. Redan nu väntar de planerade gruvprojekten i Stekenjokk, Copperstone (vid Glommersträsk), Kallak och Viscaria på ett beslut från regeringen. Bolidens planerade jättegruva i Laver utanför Älvsbyn kommer också att hamna på regeringens bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.