Kioskägaren Therese Kapstad säger att det märks på folktillströmningen att sommarvädret i år varit ovanligt molnigt och blött. Foto: TT/SVT

Sämre sommar än normalt – tufft för turistnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att sommarvädret känts ovanligt dåligt? Då har du faktiskt rätt. Faktum är att vädret har varit sämre än de normala värdena både i nederbörd, soltimmar och temperatur, något som varit tufft för en del av länets turistmål.

Medeltemperaturen i juli månad har varit en grad kallare än normalt vid länskusten, och två grader kallare i inlandet än normalt jämfört med snittvärden som samlats in från åren 1961-1990. Under juni månad har man nått upp till drygt 90 procent av andelen soltimmar som är normalt, och kring 80 procent i juli.

Årets regnmängd är nog det värsta för sommarfirarna som helst lapar sol – i Västerbottens inland har det regnat dubbelt så mycket hittills under juli månad som det brukar. Och den frånvarande högsommarvärmen påverkar de väderberoende sommarverksamheterna.

LÄS MER: Ovanligt lite soltimmar i norr för årstiden

”Det har kanske inte varit något beachväder”

Therese Kapstad, kioskägare på Norrmjöle havsbad utanför Umeå, har ägt kiosken och drivit campingen i fem år tillsammans med sin make. Och hon tycker att årets kylslagna sommar har märkts.

– Vädret har inte varit jättebra. Det har varit blåsigt, även om vi haft några finare kvällar. Men det har kanske inte varit något beachväder, säger hon.

En folktom strand – så här har det ofta sett ut på Norrmjöle havsbad i sommar. Foto: SVT

Stranden är tom så när som på några lekande barn den kring 14 grader varma julidagen.

Hur skulle du klassa den här sommaren?

– Nu har vi några veckor kvar i och för sig, men det är svårt att säga. Vi hade ju år 2014 när det var enormt bra, det första året vi körde, 2013, var det inte alls bra. Inte heller ifjol, minns Therese.

”Folk vill göra något när det regnar också”

Hos glassbonden Tomas Ågren i Västra Selet utanför Vännäs har sommarens kyla och regn inte slagit allt för hårt mot besöksantalet, även om han menar att sol så klart är det bästa glassvädret.

– Vi märker egentligen ingen skillnad på antalet besökare. Det är iallafall inte mindre än i fjol. Men folk vill ju göra något när det regnar också, så då kan man äta glass, säger Tomas Ågren samtidigt som han tar skydd under en rönn när en regnskur sköljer ner.

– Givetvis är det mycket mindre när det regnar, men det kommer alltid folk, oavsett väder, säger han.

Men, halva sommaren återstår ju ändå. Och det är nog många som håller tummarna för bra sommarväder.

– Det får vi hoppas! Man är ju väldigt väderberoende, så det är klart vi hoppas på det innerst inne, säger Therese Kapstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.