Sjuka hästar gör att tävlingar ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Ponnyhopptävlingar som skulle ha hållits kommande helg på ridanläggningen Hippologum i Umeå ställs in. Orsaken är att hästar insjuknat i feber och att man inte vill riskera att smittan sprids vidare.

– Det är tråkigt att ställa in tävlingar, men jag är inte jätteorolig över smittan, säger Stina Burström, verksamhetschef på Hippologum.

Hon berättar att det finns regler för den som ska arrangera en tävling.

– Man ska ha haft det smittofritt innan, så vi kan inte riskera något.

Rådgjort med veterinär

Just nu är det bara en häst som är sjuk men det är den fjärde som insjuknat totalt. Det är oännu klart om det är ett virus eller en bakterie som orsakat febern. Ridanläggningens personal har rådgjort med veterinär, men ännu inte utrett sjukdomstillstånden vidare.

– Det är egentligen inga konstigheter, det är en stor anläggning med många hästar, och förkylningar kommer och går, säger Stina Burström.

Sjuka hästar isoleras

Även dressyrtävlingar för stora hästar helgen den 27–28 februari har ställts in.

– Det är bara ett av våra stall som är drabbade, och sjuka hästar hålls isolerade, men det känns onödigt att ta hit hästar utifrån som riskerar att bli smittade, säger Stina Burström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.