Gnägg! Tävlingen blir av. Foto: TT

Vännäs räddar inställd hästtävling

Uppdaterad
Publicerad

Umeå ryttarförening blev tvungen att ställa in helgens tävlingar på grund av sjuka hästar. Nu går Vännäs ryttarförening in och ordnar tävlingar istället.

Det anordnas få ponnyhopptävlingar i norra Sverige den här tiden på året. Ungefär 280 ekipage skulle ha startat på Hippologum i helgen. Därför var det många som blev besvikna när tävlingarna ställdes in på grund av sjuka hästar. Men Vännäs ryttarförening bestämde sig att på kort varsel anordna tävlingen.

– Det är jättekul att se vilken energi och kraft vi har i föreningen. Egentligen är det omöjligt att fixa på så kort tid men vi har fått så mycket stöd. Många klubbar har hört av sig och peppat oss, säger Malin Wikström, som är tävlingsledare och ponnygrenledare.

Två ridhus krävs

En förutsättning för att kunna anordna tävlingen är att det finns två ridhus. Ett ridhus för själva tävlingen och ett för framhoppning, uppvärmning, innan tävlingen. Nu väntas deltagare från hela länet men också ända från Gällivare. De yngsta som tävlar är åtta år och de äldsta 20 år. Malin Wikström har själv tre barn som tävlar och ofta blir det långa resor, till Skåne och Danmark.

– Fler klubbar borde ha två ridhus. Det är skönt att slippa långa resor på vintern, säger Malin Wikström.

Hippologum isoleras

Stallet där privathästarna står på Hippologum har isolerats för att stoppa smittan. Ingen får komma in eller ut. Ridskoleverksamheten påverkas inte. Prover, för att avgöra vad det är för smitta, ska tas under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.