Foto: TT

Skärmförbud införs på badhuset

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun inför skärmförbud på simhallen. Allt för att besökarna ska lyfta blickarna från sina mobiltelefoner och läsplattor.

– Vi vill att föräldrarna ska ha uppmärksamheten på sina barn, säger Patrik Samuelsson, avdelningschef Umeå fritid.

Enligt Patrik Samuelsson togs beslutet om skärmfri zon efter att de läst om två olika domar där föräldrar dömts för bristande uppmärksamhet i samband med drunkningsolyckor.

Böcker förbjuds inte

– Vi vill lyfta hur viktigt det är att föräldrarna är ansvariga för sina barn när de besöker våra anläggningar. Det handlar främst om att förhindra drunkning, säger Patrik Samuelsson.

Kommer ni även att förbjuda föräldrar från att läsa böcker och tidningar medan barnen badar?

– Det är inte tanken. Personalen kan påminna de som sitter och läser att de ska vara beredda att hoppa i och ta upp barnen om det behövs. Sen har böcker inga kameror, vilket är den andra delen i det här beslutet, säger Patrik Samuelsson.

Nya badhuset och Umelagun

Redan sedan tidigare råder det kameraförbud i simhallen eftersom inga badgäster ska behöva fastna på bild. Kameraförbudet förtydligas i och med skärmförbudet.

– Det kommer att sättas upp skyltar i badhuset och mest troligt följer reglerna med till det nya badhuset, säger Patrik Samuelsson.

Det kan även bli aktuellt på Umelagun.

– Varje år gör vi en riskbedömning på varje anläggning. När vi öppnar Umelagun i sommar kanske vi kommer att göra samma sak. Det är en del i arbetet med att höja säkerheten, säger Patrik Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.