Skärpt straff för läkares sexövergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet mot den läkare som begått övergrepp mot två små barn i Märsta och som tidigare jobbat i Västerbotten

För ett av övergreppen mot en av pojkarna skärper Svea hovrätt brottsrubriceringen till våldtäkt mot barn. De skärper också straffet till fyra års fängelse.

På de andra punkterna som gällde barnen kvarstår brottsrubriceringen sexuellt övergrepp mot barn.

Märstaläkare dömd för övergrepp

Det övergrepp som rubriceras om till våldtäkt mot barn anser hovrätten är en handling som är jämförlig med samlag. Skärpningen innebär också att skadeståndet till den utsatte pojken höjs, från 80.000 kronor till 155.000 kronor.

I övriga delar står domen från Attunda tingsrätt fast.

Jobbade i Västerbotten

För åtta år sedan jobbade läkaren vid psykiatriska kliniken i Lycksele och i Skellefteå där han sedan också dömdes för dataintrång. Då hade han loggat in i en kvinnlig patients journal över hundra gånger på bara några månader, trots att han inte behövde tillgång till journalen för att kunna fullgöra arbetet.

Filmade övergreppen

Läkaren filmade när han förgrep sig på barnen. Filmerna användes som bevis när han fälldes i tingsrätten. I tingsrätten dömdes mannen till 2,5 års fängelse. Åklagaren krävde åtta år.

Trots filmerna som visar hur läkaren förgriper sig på pojkarna, sex och åtta år gamla, hävdade han att han var oskyldig. Det som filmerna visar var medicinska undersökningar påstod han. Tingsrätten trodde inte alls på den förklaringen och dömde honom i november förra året till fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp på barn och grovt barnpornografibrott.

Däremot friades läkaren i tingsrätten från grov våldtäkt på barn med motiveringen att rätten inte ansåg det bevisat att mannen penetrerat barnen med sina fingrar.

”Jämförbart med samlag”

Det var ett resonemang som åklagaren inte köpte.

– Handlingarna han utfört är jämförliga med samlag, även utan penetration, sade åklagaren Andreas Nyberg efter domen.

I tingsrätten fälldes läkaren också för att sexuellt ha ofredat en 14-årig flicka och fyra vuxna kvinnor. Även de brotten skedde på vårdcentralen i Märsta norr om Stockholm där mannen jobbade.

Parallellt med domstolsförhandlingarna i målet mot läkaren pågår en förundersökning med ytterligare en målsägande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Märstaläkare dömd för övergrepp

Mer i ämnet