Foto: TT

Skattepengarna gick till nöjesresor

Uppdaterad
Publicerad

Skotersafari, spa och musikshower – nöjesresor för över en miljon kronor har Umeås skattebetalare stått för när personalen på Umeå kommuns it-kontor varit på resande fot. Det visar en granskning som Västerbottens-Kuriren gjort.

Tidningen har granskat fem personalresor som it-avdelningen gjort och som till stor del handlat om nöje. Resorna gjordes mellan åren 2010 och 2015 och totalt uppgick de till 1 142 405 kronor som Umeå kommun betalade. Samtidigt har tekniska nämnden tvingats spara miljontals kronor.

År 2011 flög it-avdelningen med 61 anställda till Dublin för en fyra dagar lång resa. Enligt VK:s granskning uppgick kostnaden för resan till 578.114 kronor. Ett år tidigare hade tekniska nämnden, den politiska nämnd som avdelningen tillhör, behövt släcka gatubelysning i kommunen för att man beräknade att spara just den summan.

Den så kallade studieresan som it-avdelningen gjorde innehöll omvärldsorientering där de anställda fick gå runt i staden och se hur långt Dublin hade kommit som stad. Under resan bjöds de anställda på måltider och alkohol.

Enligt Skatteverkets tumregler ska studie- eller konferenstiden vara minst sex timmar per dag under en studieresa. It-avdelningens Dublinresa innehöll, enligt granskningen, föreläsningar och studiebesök som under de fyra dagarna totalt tog nio timmar.

Bjöds på spa-paket och skotersafari

Trerätters middag, show med Roger Pontare, tvårätters middag, spa-paket med fri tillgång till relaxavdelning, två hotellnätter och skotersafari. Det bjöds 46 anställda på it-kontoret på när de åkte på en tredagars resa till Lycksele 2010. Enligt VK:s granskning är det enda jobbrelaterade som går att finna två timmars konferens under dessa tre dagar. Kostnaden för resan uppgick till 124.502 kronor som Umeå kommun betalade för.

Skattebetalarna stod för flera fjällresor

I granskningen har tidningen även sett att 36 anställda på it-avdelningen bjöds på en fjällresa till Saxnäs till ett värde av 93.434 kronor år 2013. Där grupparbete i bussen på vägen dit var den enda jobbrelaterade aktiviteten under hela helgen. Året därpå bjöds 52 anställda på avdelningen på en Åre-resa. Under den resan stod kommunen bland annat för guide, liftkort, middag och boende på fyrstjärnigt hotell. Helgen i Åre kostade kommunen 196.127 kronor.

Den senaste resan som VK granskat var när 50 anställda på avdelningen åkte till Sollefteå 2015. Där bjöds de bland annat på boende, middagar och show och det arbetsrelaterade under resan var att man höll ordinarie månadsmötet på bussresan på vägen dit och fem timmars utbildning på plats.

It-avdelningen reste medan nämnden tvingades spara

Allt detta samtidigt som tekniska nämnden arbetat under stora sparkrav. År 2013 beslutade de att spara 17 miljoner genom att till exempel dra in alla hundlatriner, sänka kvaliteten på snöröjning och minska gatubelysningen, enligt VK:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.