Skatteverket lägger ner kontor i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket lägger ner kontoren i Lycksele och Vilhelmina. Närmare 40 personer förlorar jobben och kommunalråden i de båda kommunerna manar till uppror mot myndighetsflykten.

Drygt 20 jobb i Vilhelmina och 12 jobb i Lycksele försvinner när skattekontoren läggs ner och kvar blir istället servicekontor med en till tre anställda.

– Vi har sett hur den ena myndigheten efter den andra har skruvat ner och plockat ner sina skyltar, säger Lilly Bäcklund (s) kommunalråd i Lycksele.

Försäkringskassan, kronofogden och domstolsverket ser gå samma väg som skattekontoret och kommunalråden i Vilhelmina och Lycksele är oroliga för att inlandet ska bli en myndighets-fri zon. Därför kräver man i kommunerna att regeringen ska återta sitt regionalpolitiska ansvar och inte låta tjänstemän avgöra en bygds framtid. Gunnar Hörnlund (c) kommunalråd i Vilhelmina hade hoppats på mer från regeringen.

– Jag hade trott att min regering och mina företrädare skulle se möjligheten att agera med tydliga direktiv så att det inte skulle drabba som det nu gör. Vi är oerhört besvikna att man lämnar ett inland så svart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.