Foto: TT

Skellefteåbor ratar de nya mynten

Uppdaterad
Publicerad

De nya mynten leder till stora kostnader och flera kommuner funderar på att slopa dem helt. I Skellefteå har det blivit allt vanligare att betala parkeringen med mobilen.

I början av oktober kom de nya mynten som gjort att två av tre kommuner måste bygga om sina parkeringsautomater, vilket blir en extra kostnad. Att ta bort mynten helt och hållet är något över 60 procent av kommunerna diskuterat. En annan lösning är att satsa mer på digitalisering av parkering, något nära 45 procent av kommunerna har planer på. Detta skriver Easy Park i ett pressmeddelande.

Populärt med mobilparkering

Mobilparkering har ökat med 98 procent i Skellefteå, jämfört med samma tid förra året. Där görs i snitt 1 700 parkeringar med mobil varje månad och de nya mynten gör att fler går över till andra betalsätt. Fördelen att kunna starta och stanna din parkering via parkeringsappar till mobilen har gjort att det blivit allt populärare. Anders Bäck, VD för Easy Park, förklarar att kommunerna visar ett större intresse för digitalisering just nu.

– De nya mynten är en av orsakerna, men det handlar också om att skapa smarta tjänster för invånarna där man guidar trafiken förbi trängsel och till lediga parkeringsplatser. Här spelar vår teknik en viktig roll för att skapa en bättre miljö och mindre trafikträngsel, säger Anders Bäck, vd för EasyPark i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.