Foto: Ronny Lindström.

Skidanläggning gäckas av flera stölder

Uppdaterad
Publicerad

Vitbergsbackens skidanläggning har haft två tunga helger med fräcka stölder av pengar och kioskvaror. I helgen upptäcktes att en skoter körts iväg från garaget.

Inbrottsvågen startade förra helgen då någon eller några krupit in genom kioskens korvlucka, låst upp dörren inifrån och plockat på sig pengar och godsaker från kiosken.

Men tjuvarna nöjde sig inte där. I helgen var de framme igen och bröt sig in i skotergaraget på fredagen och stal en skoter som senare hittades vid Moröhöjden där en plogare som upptäckt skotern undrat varför den parkerats där med nyckeln i.

– Polisen tror inte de är färdiga än. Det här blir ju kännbart, säger Johanna Nyberg, ordförande i Friluftsfrämjandet.

”Känns förnedrande”

Under lördagen höll man backen stängd när polisen utförde sin undersökning.

– Förutom att de tagit sakerna så känns det känns det förnedrande. Dessutom att man gjort det två helger i rak på samma tillvägagångsätt, säger Johanna Nyberg.

– Tur det är jag som kommit dit, och inte våra säsongsanställda 16-åringar som skulle behövt mötas av detta, fortsätter hon.

Vill inte behöva stänga

Från och med nu kommer Johanna Nyberg pendla de 2,1 milen från hemmet i Bureå till Vitbergsbacken dagligen för att lasta med sig allt fika och kassan. Men även om händelserna orsakat stora problem för verksamheten är det inte aktuellt att stänga ner backen, även om Johanna Nyberg menar att det är en ohållbar situation – både att tjuvar länsar förråden på helgerna, men också att pendla.

– De som skulle drabbas om vi stänger är åkarna, de som har säsongskort och vill vara där. Inte de som stjäl, menar Johanna Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.