Foto: SVT

Snabbare legitimation för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på läkare har medfört gigantiska kompberg och dyra stafettläkare, och för att få in fler läkare vill Socialstyrelsen snabba på processen för flyktingar med läkarexamen.

Av de tusentals flyktingar som just nu finns i Sverige finns också många med läkarutbildning. Men för många tar det lång tid att få sin behörighet godkänd.

Idag går det till exempel att köpa falska examenspapper och för att säkerställa att sökande har en  utbildning som motsvarar svensk standard jobbar nu Socialstyrelsen på att flyktingar med läkarexamen – men som inte fått med sig papper på sin behörighet ändå ska få möjlighet att visa att de har en korrekt utbildning.

Läkarbristen i Västerbotten

Testas med kunskapsprov

– Ja det ska dom kunna göra via ett kunskapsprov som vi har. Vi kommer också att se till att det finns svenskundervisning som är nischad mot yrkeskunskaperna. Sen kommer vi också att förenkla granskningen av de här dokumenten och betygen som bevisar deras yrkeskunskaper, säger Kerstin Nordstrand, utredare på Socialstyrelsen.

Skulle det här vara till någon hjälp för landstinget?

Absolut, det här är väldigt välkommet. Vi har länge påtalat att systemet som vi har idag inte fungerat, säger landstingsrådet Peter Olofsson.

Satsar 65 miljoner

Idag kan det ta flera år för en person med läkarexamen från ett utomeuropeiskt land att bli legitimerad. Därför har regeringen i år anslagit Socialstyrelsen 65 miljoner kronor för att sjukvårdspersonal med godkänd utbildning snabbare ska komma ut i arbetslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet