Kurt Boman, hjärtprofessor. Foto: SVT

Hjärtprofessor: ”Vården har kört i diket”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården kostar stora pengar, men resurserna kunde användas effektivare. I flera år har Västerbottens landstings mantra varit en ekonomi i balans. Men hjärtforskaren Kurt Boman i Skellefteå menar att förändringsarbetet istället måste utgå från patientens perspektiv.

– Ekonomin ska vara medlet, inte målet. Så vi måste först ta reda på patientens behov, säger Kurt Boman, som delar sin forskartjänst mellan Umeå universitet och Västerbottens läns landsting.

Vårdcentraler som den i Bureå hotas av stängning på grund av läkarbrist. Och professor emeritus Kurt Boman i Skellefteå är orolig över den basala vårdens kris.

Läkarbristen i Västerbotten

– Primärvården befinner sig på ett sluttande plan, och det känns som att vi har nått vägens ände. Det krävs att vi återupprättar primärvården. Patienterna behöver kontinuitet och trygghet.

Samtal med patienten avgörande

Kurt Bomans tankar har stöd i den statliga utredning om effektivare vård, som precis varit ute på remiss i vård-Sverige. Enligt utredaren Göran Stiernstedt är själva mötet med patienten avgörande för effektiviteten i vården.

– Samtalet med patienten är avgörande, vi måste börja där om vården ska bli effektivare.

Ett exempel på en sådan effektivisering är Kurt Bomans eget forskningsprojekt Heartnet, en pionjärsatsning på så kallad e-vård, alltså vård på distans.

Får specialisthjälp på distans

Tage Lundin i Storuman lider av hjärtsvikt och han är en av patienterna i projektet. Tage har distriktsläkaren Peter Berggren i Storuman vid sin sida, undersöks med ultraljud via bredband av hjärtspecialisten Kurt Boman och hans assistent Mona Olofsson vid Skellefteå lasarett, 23 mil därifrån.

Inga resor, inga remisser, inga journaler som ska överlämnas. Vårdtiden minskas till en bråkdel.

– Det har fungerat mycket bra. Jag har fått hjälp på ett bekvämt och säkert sätt, säger Tage Lundin till SVT Nyheter Västerbotten.

Alla hör men ingen lyssnar

Väntetider, remisser och sjukresor minimeras. Risken för missförstånd elimineras eftersom alla hör alla.

– Alla tycker att arbetssättet är bra. Inte minst internationellt. I stora städer med trafikproblem är det lika användbart som i glesbygd. Ändå går det trögt att få genomslag i vården. Det fastnar på frågor hur ska man ta betalt, och så vidare. Men modellen sparar tid och pengar. Patienten vinner på det, och det är kostnadseffektivt, konstaterar professor Kurt Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet