Här varnas läkare för att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom primärvården i Skellefteå blir alltmer akut. Kåge-Moröbacke hälsocentral med 16000 patienter står just nu helt utan läkare efter midsommar.

Annika Larsson verksamhetschef vid hälsocentralen är uppgiven:

– Från och med midsommar har jag inga läkare här, säger hon.

Inga alls alltså?

– Nej inga alls säger Annika Larsson.

Fem av sex läkare borta

Av den ordinarie läkarbemanningen vid hälsocentralen, som ska vara sex läkare, är det bara en som ska jobba i höst. Fem har slutat eller tagit tjänstledigt.

Doktorerna orkar inte längre. Provsvar kan bli liggande flera månader. Bara det mest akuta provsvaren behandlas.

För läkarna är arbetsmiljön så ohållbar att verksamhetschefen Annika Larsson sagt ifrån sig sitt arbetsmiljöansvar. Läkarnas skyddsombud i Västerbotten har nu anmält situationen till Arbetsmiljöverket.

Riskerar att sprida sig

För flera hälsocentraler i Skellefteå är situationen mycket svår och problemen riskerar att flytta och spridas till andra hälsocentraler. Men var skall då de 16000 listade patienterna vända sig i sommar när doktorn inte finns?

– Jag hoppas att jag kommer att få tydliga riktlinjer hur vi skall lösa situationen dag för dag. Än så länge har jag inte fått några sådana besked från landstinget säger Annika Larsson verksamhetschef vid hälsocentralen.

Hoppas på stafettläkare

Landstinget hoppas på att stafettläkare ska lösa krisen i sommar. Men än har ingen nappat. Landstingets målsättning att minska antalet veckor som stafettläkare tjänstgör med 200 i år jämfört med förra året gäller inte för Kåge-Moröbacke hälsocentral längre, säger landstingetsrådet Peter Olofsson (S).

– Vi måste lösa situationen. Måste vi hyra in stafettläkare skall vi göra det. Det är självklart, säger Olofsson.

Läkare varnas för Skellefteå

Problemet är bara att det är svårt att få tag i stafettläkare. Bara Kåge-Moröbacke hälsocentral behöver i år 210 veckor stafettläkare för att klara bemanningen. Detta skall jämföras med den sparplan på 200 stafettläkareveckor som landstingsledningen har antagit.

– Bemanningsbolag varnar dessutom stafettläkare för att jobba i Skellefteå på grund av det pressade läget. ”Har du verkligen tänkt igenom det här? Du får lika bra betalt om dom jobbar i Piteå”, har kollegor fått höra, säger Jeanette Ring, en av de läkare som nu skall sluta vid hälsocentralen.

Svårlöst

Svante Pettersson har jobbat som utedare vid läkarförbundet och på socialdepartementet. Han menar att läkarkrisen inom primärvården i Skellefteå kan bli mycket svår att lösa. Att man kanske passerat en ”point of no return”. Att situationen helt enkelt inte går att vända.

– Det finns liknande kriser i Dalarna och Örebro. Men då handlar det om platser som har mycket mycket mindre befolkning än Skellefteå. Skelleffteborna skall inte ha det så här. Vården är mycket ojämlik för dessa patienter. Det handlar om långvariga försyndelser där landstinget, ja landstingen i hela landet under flera år utbildat för få AT och ST doktorer och nu står vi där, säger Svante Pettersson.

Kan bli värre

Annika Larsson, verksamhetschef vid Kåge-Moröbacke hälsocentral, är rädd för att det hela nu kan få en dominoeffekt på fler hälsocentraler i Skellefteå.

– Många har det kämpigt redan nu, många läkare är gamla. Det finns en risk för en dominoeffekt, att fler läkare i Skellefteå slutar. Det kan bli värre, säger Annika Larsson verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.