Stopp för skoter i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade majförbudet för skoterkörning har numera ett fast datum. Efter den 5 maj är det förbjudet att köra på statlig mark i fjällen utan dispens från länsstyrelsen.

Majförbudet gäller inte personer som är folkbokförda väster om odlingsgränsen i Västerbottens län. De får köra skoter längs allmän skoterled, över sjöar längs skoterledens sträckning och i samband med husbehovsfiske även efter 5 maj om snömängden är tillräcklig.

– Syftet är att skapa lugn och ro nu när vårvinterns djurliv blir extra känsligt och renarna startar sin kalvning. Renarna är vid den här tiden på året extra störningskänsliga och deras allmänna tillstånd är ofta nedsatt efter en lång vinter, säger Anna Lejon på Länsstyrelsen Västerbotten.

Fast datum

Länsstyrelsen plockar in vissa stakkäppar inför majförbudet och det kan därmed uppstå brister i markeringen av skoterlederna.

Majförbudet har funnits sedan 1978. Förbudet har tidigare börjat gälla från och med första måndagen efter första söndagen efter första maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.