Arkivbild. Foto: Erik Nylander / TT

Risk för nya laviner i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen har det gått två laviner i Västerbotten. Den ena utlöstes av skidåkare, i den andra drogs två skoteråkare med. Det råder nu en betydande risk för att fler laviner kommer att gå i fjällen.

Polisen varnar för laviner i fjällen efter laviner gått i Storuman och Borgafjäll. Man vädjar nu till fjällturister att ta del av aktuell lavinprognos.

Naturvårdsverkets tjänst lavinprognoser.se har i alla sina lavinområden satt prognosen ”betydande lavinfara”, vilket motsvarar en trea på en femgradig skala.

– Det betyder att när folk är ute i det fina vädret på fjällen så är det troligt att det går en del laviner. Den bedömningen gäller från söder till norr, säger Petter Palmgren, handläggare på lavinprognostjänsten.

Vad ska man tänka på om man är ute på fjällen nu?

– Offpiståkare och skoteråkare i terrängen ska tänka en extra gång på om sluttningen är säker. Är man det minsta osäker så är det bäst att undvika platsen.

En ny lavinprognos kom under lördagkvällen och där ligger man kvar på nivån ”betydande lavinfara”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.