Foto: SVT

Kommunanställda: ”Svårt att få in friskvård i schemat”

Publicerad

Umeå kommun röstade under tisdagen ja till ett förslag om att erbjuda friskvårdstimme för sin personal. Många anställda är positiva till förslaget, men fundersamma på hur det ska gå att lösa praktiskt. Och åsikterna om beslutet har varit blandade.

Under tisdagen rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om att kommunanställda kan få träna under arbetstid när kommunstyrelsen sammanträdde och beslut togs om att föreslå kommunfullmäktige att godta förslaget. Men Hans Lindberg (S) var en av två som röstade nej och menade att det skulle vara oansvarigt att låta kommunanställda få en friskvårdstimme. Och de blandade åsikterna delas av Umeåborna.

Så här såg reaktionerna ut på SVT:s Facebooksida:

Träning på jobbet

”Jag tycker all friskvård är bra, även friskvårdstimmen, men hur ska till exempel förskolläraren få ut sin timme då man redan nu inte hinner med sitt arbete?”

”Det är tyvärr så att det är inte ALLA som kommer att få ta del av det. En personlig assistent kan till exempel aldrig lämna sin brukare!”

”Känns bra att vi andra som arbetar och betalar era löner kan hjälpa till med träningen.”

”Tänk långsiktigt! Friska människor är på jobbet. Sjuka människor är hemma till förfång för arbetsplatsen och dem själva!”

Kommunalråden oense i frågan

Anders Ågren (M), som står bakom motionen och så klart röstade ja till förslaget, menar att träning har en positiv effekt på sjukskrivningar som i dag kostar Umeå kommun 200 miljoner kronor per år. Hans Lindberg (S) tror däremot att de 75 miljoner kronor i vikariekostnader som förslaget innebär inte gör det hållbart.

Personal inom kommunen tycker att det är ett bra förslag, men att få in det på schemat kan vara något som blir svårare.

– Det krävs mycket organisation, men om det går att schemalägga varje vecka, då blir det något man gör, säger Eva Strandberg som är fritidspedagog inom Umeå kommun.

Hon tror att det är ett bra sätt att få personalen att må bättre.

”Det psykiska måendet mår ju också bra av träning”

Möjligheten att träna på arbetstid fanns fram till år 2010, men togs då bort. Sedan dess har sjukskrivningarna ökat. Elin Karlström jobbar i förskoleklass, och hon tror att det går att ordna med friskvårdstimmar om kollegor kan hjälpa varandra att komma ifrån sitt jobb under arbetstid.

– Man kanske kan ta en promenad. Ibland behöver man rensa tankarna, säger hon.

Varför ska man få göra sådant här på arbetstid?

– Då visar arbetsgivaren att de som arbetar ska må bra fysiskt också. Det psykiska måendet mår ju också bra av träning, säger Ewa Hansson, mellanstadielärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet