Hans Lindberg (S), kommunalråd Umeå. Foto: SVT

(S) röstade nej: ”Det skulle vara oansvarigt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var de enda partierna som röstade nej till förslaget att alla anställda inom Umeå kommun ska få gå iväg och träna under arbetstid.

– Det skulle vara otroligt oansvarigt av kommunen, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under kommunstyrelsens sammanträde i dag togs beslut om att föreslå för kommunfullmäktige att bestämma att alla anställda inom Umeå kommun ska få gå ifrån och träna en timme per arbetsvecka. Efter röstning blev siffrorna 8-7 och beslutet togs att föreslå för kommunfullmäktige att bifalla motionen som kom från Moderaterna Anders Ågren. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var de som röstade nej till förslaget.

– Det är en ojämnställd motion. Med tanke på den vikariebrist som redan finns inom vård och omsorg samt skolsektorn så tror jag att det endast är tjänstemännen som skulle ha tid att gå ifrån på sin arbetstid och utnyttja den här möjligheten, säger han.

Träning på jobbet

Läs även: Stor skillnad i friskvårdsbidrag mellan kommuner

Skulle kosta kommunen 75 miljoner

Lindberg menar även att det skulle vara ekonomiskt oansvarigt av kommunen att införa denna friskvårdstimme.

– I förslaget ingår att man skulle ta in vikarier för de som jobbar inom skola, vård och omsorg för att denna personal skulle kunna gå iväg och träna. Den här vikariekostnaden skulle uppgå till 75 miljoner kronor per år, vart ska man ta de pengarna ifrån?

Läs även: Tar friskvård på jobbet steget längre

Av helt olika åsikter

Socialdemokraterna röstade nej till förslaget då de påpekat att det skulle innebära ett produktionsbortfall och att man dessutom skulle behöva skära i kommunens budget på andra håll, det menar dem skulle få enorma konsekvenser om det skulle få fullt utslag. Men Anders Ågren och Moderaterna är av en annan åsikt.

– Forskning visar att träning leder till bättre hälsa och högre produktivitet. I dag kostar sjukskrivningar kommunen 200 miljoner kronor per år. Friskvårdstimmen skulle gynna både de enskilda anställda och kommunen som arbetsgivare, säger Anders Ågren (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet