Foto: SVT

Tar friskvård på jobbet steget längre

Uppdaterad
Publicerad

Många arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag till sina anställda, men det finns de som tar friskvården steget längre och erbjuder personlig tränare och kostrådgivning till sina anställda.

Sedan 2015 har industriföretaget Indexator i Vindeln haft ett hälsoprojekt som riktar sig mot de anställda som är i behov av hälsoförbättringar. Anställda har fått visa intresse och efter ett konditionstest och en enkät har åtta personer per år valts ut till projektet.

– Den stora skillnaden här är att den grupp som behöver hälsoförbättringar är med i projektet. När det gäller friskvårdsbidraget så är det bara de som redan tränar som använder det och det ger inte så stor effekt, säger Kennet Bergqvist friskvårdscoach på Indexator.

Träning på jobbet

”Ska vara frivilligt”

Kennet menar att riktade insatser till personer som annars inte skulle träna är vad som ger verklig effekt. Och för två år sedan bestämde sig företaget för att prova något nytt och startade ett hälsoprojekt där en utvald grupp ur personalen fick hjälp av en personlig tränare. Projektet har också resulterat i bättre produktion och friskare personal.

– Friskvård är väldigt viktigt. Det ska vara frivilligt, men vi vill att så många som möjligt ska vara med och delta i friskvården. Det är också ett sätt för oss att förbättra vårt ekonomiska läge. Det minskar kostnaderna för sjukskrivningar och ökar produktiviteten.  Man jobbar bättre om man är friskare helt enkelt säger Kennet.

Kämpade mot övervikt

Stina Forsgren som är en av de anställda som under våren deltog i hälsoprojektet, berättar att hon innan kämpade mot övervikt och att det mesta var tungt att göra.

Stina såg projektet som en chans att må bra och menar att hon märker stor skillnad i efterhand.

– Dels hemma – att jag att jag orkar gå i trappan, för det orkade jag inte förut. På jobbet ser jag också stor skillnad på mig själv. Förut kunde jag bli lite slö och inte orka prestera som jag ville. Men nu orkar jag och jag mår bra. Jag känner att jag har orken och jag har orken också när jag kommer hem från jobbet, säger Stina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet