Foto: SVT

Regeringen: Svenska jägare ska få förtur

Publicerad

Småviltsjakt på statlig mark i fjällen ska i första hand upplåtas till jägare som bor i Sverige. Det föreslår regeringen.

Förslaget innebär att rennäringsförordningen ändras. Förutom rätten till jakt på småvilt handlar det också om att fiske med handredskap på statlig mark i första hand ska upplåtas till jägare som bor i landet.

– Jag är glad att vi tar ett steg framåt när det gäller småviltjakten. Regeringen väljer att lägga fram detta förslag bland annat för att komma till rätta med det ökade jakttrycket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Tidigast 1 april

Även EU- eller EES-medborgare som inte bor här, men som uppnått en närmare anknytning till Sverige, ska omfattas av de nya reglerna. Regeringen har skickat ut en promemoria om fjälljakten på remiss. Förordningen beräknas träda i kraft tidigast 1 april 2016.

Alla jägare, oavsett nationalitet, fick våren 2007 rätt att jaga småvilt på statens marker i fjällen, något som ledde till kraftiga protester från svenska jägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.